Den 16. september, 2021 holdt Alle unge med imidt konference i Holstebro for at udbrede kendskabet og dele erfaringer fra Alle unge med imidt. Læs her, hvad nogle af deltagerne havde at sige efterfølgende.
Cirka 150 personer havde fundet vej til Musikteatret i Holstebro torsdag den 16. september. Her var det endelig blevet tid til vores store Alle unge med imidt-konference, som vi havde glædet os - og arbejdet frem imod - i lang tid.
Dagen bød på spændende oplæg, optræden på scenen, filmfremvisning og god tid til at netværke med alle de mange fremmødte fagpersoner fra hele regionen.
AUMI-deltagere på scenen
Til konferencen havde vi premiere på vores nyproducerede film om 11 af de unge, der har været med, og fået hjælp, i AUMI. Derudover repræsenterede Michelle Lassen de unge i AUMI live.
Michelle var således på scenen for at fortælle om sit høretab, og om den hjælp hun har fået fra AUMI-projektet Bliv verdensmester i dit høretab:
"Det var fedt, for hvis man ikke fortæller sin historie, hvordan skal folk så vide, hvilke problematikker, man står i? Man bliver nødt til at stå frem. Det har jeg i hvert fald også lært ved at være en del af det her projekt. Den der åbenhed," siger Michelle Lassen og fortsætter:
"Jeg fik meget ud af at få snakket om det. Det var en stor overvindelse for mig at skulle op på den scene, for det har været mega tabu for mig. Men det har virkelig gjort noget godt og givet mig meget mere selvtillid. Det har været rart at opleve, at når man snakker om det, så lytter folk faktisk. Der var ikke nogen, der snakkede i krogene eller noget til konferencen. Det synes jeg var fedt. Jeg følte, at de gerne ville høre om det og ville lære noget."
Som Michelle også kunne berette fra scenen, så har hun fået rigtig meget ud af at være med i Alle unge med imidt-projektet Bliv verdensmester i dit høretab:
"Jeg har lært mine rettigheder at kende, men også fået redskaber til, hvordan jeg skal fortælle om min hørenedsættelse, uden det bliver et tabu på en eller anden måde. Men det Merete (projektleder red.) virkelig har givet os, det er den her styrke til at gå ud at sige: det er fanme okay at have en hørenedsættelse, og man skal ikke være bleg for at sige det," siger Michelle Lassen.
De syv delprojekter holdt oplæg
Alle de syv delprojekter under Alle unge med imidt var repræsenteret med oplægsholdere, der gav et indblik i erfaringer, udfordringer, og læring fra deres AUMI-forløb. Thea Maibom fra projektet S.E.S. var en af oplægsholderne:
"Det var en rigtig flot og velforberedt konference. Det er rigtig dejligt, at folk i vores faggrupper får mulighed for at deltage i sådan noget. Det giver lige et boost," siger autismekonsulent, Thea Maibom.
Thea var glad for måden, der blev taget imod hendes oplæg:
"Det gik godt med at holde oplæg. Jeg fik positive tilbagemeldinger på, at jeg var meget konkret, og det var jeg rigtig glad for. Alt i alt var det rigtig fedt," siger Thea Maibom.
I det hele taget var det en god og udbytterig konference-dag for Thea:
"Sådan rent fagligt fik jeg et par gode snakke. Jeg fik nogen kontakter, fordi folk kom og spurgte, om de måtte ringe til mig, og om jeg kunne dele noget materiale. Og så var der nogen, der var meget interesseret i vores selvforståelseskursus til nogen elever i niende klasse. Det er jo ret godt, fordi det er vigtigt med tidlige indsatser, som der også blev talt om på konferencen."
Se slides fra alle oplægsholderne her:
Og se slides fra præsentation af AUMI her:
Mange nysgerrige fagprofessionelle
Udover gæsterne, der har haft direkte involvering i AUMI, var der også andre gæster, der kom for at suge til sig og høre om erfaringer fra projektet. En af dem var Janus Louw, der er mentor hos Ungevejledningen i Herning Kommune:
"Jeg synes, det var en god dag at bruge væk fra det daglige arbejde, for jeg blev inspireret, og det gav stof til eftertanke," siger Janus Louw.
Janus synes især, det var spændende at opleve de unge optrædende fra C:NTACT og høre deres historier. C:NTACT er et socialøkonomisk teater på Frederiksberg, der arbejder med at sætte fokus på sociale og kulturelle problemstillinger gennem formidling af menneskers virkeligheder på scenen. De unge optrædende til konferencen fremførte personlige beretninger om vold, ludomani, hooliganisme, angst, PTSD med mere.
"Det er altid spændende at høre, hvad der virker for de unge, fordi vi kan gå at prøve en masse ting, men at høre det fra de unges egen mund, det var spændende og stærkt. Det ramte altså plet. Særligt hende der slutter af med at opfordre til bare at være der og lytte. Der tænkte jeg: nåh ja - vi 'skal keep it simple'. Nogen gange vil man en masse ting som mentor, som jeg er, men man skal man også bare huske at være der og lytte. Og tro på dem," siger Janus Louw.
En stor dag for Alle unge med imidt
Det var en god dag for Alle unge med imidt, og for os - arrangørerne - var det kulminationen på lang tids arbejde og forberedelse:
"Det var en stor fornøjelse at opleve, at alt gik op i en højere enhed efter en lang planlægningsperiode, hvor vi har knoklet. Det vi har fokuseret mest på under planlægningen var, at de unges stemme skulle fylde meget, og at deltagerne skulle tale med hinanden og med de fagprofessionelle. Og det blev realiseret. Der var unge på scenen og på den film, som vi havde produceret i dagens anledning. Musikhuset summede af god stemning og masser af snak, så vi tror på, at deltagerne er gået inspirerede hjem," siger Helle Gammelgaard, projektleder i Alle unge med imidt.
Helle nød at kunne formidle resultater og erfaringer fra tre års arbejde i AUMI, og hun var glad for det store fremmøde til konferencen:
"Det var en kæmpe forløsning at stå i Hall of Fame, Musikteatret i Holstebro og byde velkommen til 150 nysgerrige mennesker, som havde valgt at bruge en hel dag på at komme ombord i vores projekt. På at høre om projektets resultater og på at møde såvel nogle af de unge som nogle af de fagprofessionelle fra projektet. Og det tre år efter, at vi stod i den samme sal og fortalte om, hvordan man kunne ansøge om at blive en del af AUMI."
"Jeg er virkelig stolt over alle de metoder og værktøjer, der er blevet udviklet – en kæmpe cadeau til de fagprofessionelle og alle de unge, som har været med i projektet.
Og jeg sidder nu med et stort håb om, at metoderne spredes, således at endnu flere unge på sigt vil lykkes med at få en ungdomsuddannelse," siger projektleder i Alle unge med imidt, Helle Gammelgaard.
Tak til alle for en god konference i Holstebro
Vi takker alle fremmødte for at have været med til at skabe en fremragende konference-dag i Holstebro.
Herunder kan du se den 15-minutters film, som vi producerede i forbindelse med konferencen. I filmen møder du 11 af de unge, der har fået hjælp til at påbegynde, eller gennemføre, en ungdomsuddannelse i AUMI.
Comments